Tercera fase d’intervenció a la Farga del Madriu

Continuen avançant els treballs de conservació, estudi i revalorizació de la farga del Madriu.

L’objectiu de la intervenció és salvaguardar i valorar aquest jaciment arqueològic declarat bé d’interès cultural (BIC) i que és un dels atributs més destacats de la Vall del Madriu-Perafita- Claror (VMPC), patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Els treballs de la tercera fase del programa d’ actuació sobre el bé es van iniciar el 7 d’agost i està previst que s’acabin el dia 1 de setembre. L’equip, integrat per 20 persones, està format per historiadors, arqueòlegs i especialistes en pedra seca, que treballen intensament al jaciment per avançar en l’excavació i en la consolidació de les estructures.

Així mateix, s’ha finalitzat l’excavació dels darrers àmbits de la Farga i s’han protegit les restes arqueològiques. S’han dut a terme els treballs de consolidació i restauració, entre altres, del baix forn, del taller, del canal i del cambrot, deixant aquest edifici preparat per la fase final d’ interpretació al 2024.

Per la disposició de les estructures i troballes s’ha pogut confirmar que una de les cases de la farga va ser aixecada durant la fase d’ampliació de la fàbrica i d’implantació de la ferreria, datada de la fi del segle XVIII o inici del XIX. La darrera setmana de treballs, els arqueòlegs se centraran en l’excavació dels dos forns de pa que es preveuen restaurar l’any vinent. Paral-lelament, s’ha començat l’excavació d’un dels edificis ubicats prop del botàs, al peu del camí de la muntanya. Els primers resultats validen la hipòtesi que es podria tractar de la primera casa de la Farga implantada als volts del 1732.

Anirem informant…